Yeni kimliğini Kaybedenler için En kolay kimlik çıkarma 2019

tarafından
1284
Yeni kimliğini Kaybedenler için En kolay kimlik çıkarma 2019

Yeni kimlikler küçük ve çok kolay kayıp edilebiliyor. Bazen işe yaramayan bir eşya gibi çöpe bile atılabiliyor. Bu içerikte yeni çipli kimliği kayıp olup çıkarmak isteyenler, hiç zaman kayıp etmesin ve en kolay kimlik çıkarma yöntemini anlatacağız.

Kimlik çıkarma işlemi insan hayatında en fazla 5-10 sefer olabileceği için bu işin bürokrasini herkes çok iyi bilmeyebilir. Yeni kimlik kayıp edip de çıkarmak isteyen kişilere güncel bir şekilde en hızlı kimliği nasıl çıkartılacağı, yeni kimlik kayıp etmenin ne kadar cezası olacağını mümkün olan en sade şekli ile anlatmaya çalışacağız.

Kimlik kaybetmenin cezası yok

Bir kaç yıl öncesine kadar kimlik kayıp eden kişiler 80-100TL Arasında bir cezayı ödemek zorunda kalıyordu. Yeni kimlik kartlarının çıkması ile bu ceza artık kaldırıldı. Kimlik kayıp edenlere bu müjdeyi bilmiyorlarsa yazının başında müjde olarak verelim ki bir oh çekerek devam edebilsinler.

Fakat kimlik kimlik kayıp eden kişi, eğer yeni çipli kimliğini daha önce çıkarmışsa 45TL Kimlik ücreti ödemektedir. Eğer daha önce hiç yeni kimlik çıkarmamış ise, her vatandaşın 1 defaya mahsus 22,5TL Rakam ile kimlik çıkarma hakkı olduğundan 22,5TL ile kurtulacaktır. Geçmişe nazaran daha insaflı bir yasa olduğunu düşünüyoruz.

Zaman Kayıp etmemek için Randevu şart

Yeni kimliği çıkarmak için; kimliğiniz kayıp bile olsa randevu almak zorundasınız. Zaten kayıp kimlik başvurusu ile randevu almaya çalışıldığında aynı gün içinde randevu veriliyor. Randevu almadan kesinlikle işlem yapılmıyor.

Önemli: Randevu alırken nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve ilçeden kayıp için yeni kimliğinizi alabilirsiniz diyebiliyorlar, bu tamamen memurun inisiyatifine kalmış. Böyle bir uyarı verilse de size tavsiyem en yakın şubeden randevu alarak şansınızı denemeniz. Büyük ihtimalle hiç bir zorluk yaşamadan memurlar işleminizi yapacaktır.

Uyarı: Nüfus müdürlüğüne gitmeden önce kimlik ücretini peşinen yatırıp gidin. Geçmişte nüfus müdürlükleri kimlik ücretini tahsil ediyorlardı, artık tahsil etmiyorlar. Anlaşmalı oldukları kurumlar PTT,Ziraat bankası, ve Mobil bankacılık ile yatırılmasını istiyor. Ayrıca ücreti ziraat bankası aracılığı ile yatırmak isteyenler şubeye gidip de boşuna sıra beklemesin. Şube personelleri işlemi gişede yapmıyor. Banka ATM’i ile işlem yapılmasını talep ediyor.

Yukarıdaki işlemleri bilmek size en az 1-2 saat zaman ve git gel yapmaktan kurtaracaktır.

Kayıp yeni kimlik için evraklar

Çok fazla evrak işlemi bulunmuyor. Geçmişte çipli kimlik çıkartan kişiler için de işlem bir kaç dakikada bitiyor çünkü; parmak izi gibi çok fazla zaman alan işlem ile uğraşılmıyor.

Hatta normal şartlarda nüfus memurları kimlik kayıp eden kişilere çok fazla kişinin bilemeyeceği size özel bilgileri sorarlar. Bu tamamen sizin güvenliğiniz içindir. Geçmişte yeni kimlik kartınızı alırken parmak taraması yaptıysanız sadece size ait iki parmağı tarayarak kimlik kontrolü yapıyorlar. Sizi rahatsız edecek bir dünya sorudan ve zaman kaybından kurtarıyor.

Kayıp kimliğini çıkarmak için nüfus müdürlüğüne götürmeniz gereken belgeler şöyledir.

  • Biyometrik fotoğraf 1 adet
  • Sizin olduğunuzu gösteren resmi bir kimlik, evlilik cüzdanı, ehliyet, pasaport vb. gibi.
  • Banka veya PTT aracılığı ile yatırmış olduğunuzu gösteren makbuz (45TL)

Yeni kimlik ile size verilen şifreyi kaybetmeyin

Kayıp kimlik işlemlerinde, size hemen yeni kimliğiniz verilmeyecek. Aynı ilk değişim yapıldığı işlemdeki gibi evinize posta ile gelecek. Yeni kimlikleri nüfus müdürlükleri değil iç işleri bakanlığı yollamaktadır. Kimliklerin nerede olduğunu 199 nolu hattı arayarak öğrenebilirsiniz. Başvuru yaptıktan en geç 15 gün içinde evinize yeni kimlikleriniz geliyor.

Yeni kimlik başvuru esnasında size kimlik yerine geçen bir evrak veriliyor. Tüm resmi dairelerde o evrak ile işlem yapabiliyorsunuz.

Kimlik size geldiğinde eğer evde yoksanız, başvuru aşamasında sizin yetki verdiğiniz, aynı evde oturan bir kişi kimliği alabilir. Eğer o kişi de evde yoksa. Gelen kimlik nüfusa kayıtlı olduğunuz ildeki nüfus müdürlüğüne gider oradan alırsınız.

Başvuru ile birlikte size yeni kimliğin şifresinin olduğu kapalı bir zarf verilecektir. Bu zarfı önemsiz olduğunu düşünerek sakın atmayın. O zarf içinde yeni kimliğin şifresi bulunuyor. Şifreyi tanıdığınız, tanımadığınız hiç kimse ile paylaşmayın.

Şifre şimdilik pek işe yaramıyor gibi gözükse de zaman geçtikçe çok fazla işinize yarayacaktır. Bir nevi kredi kartı şifresi gibi düşünebilirsiniz.

Size verilen şifre 6 haneli ve sistem tarafından oluşturulmuş bir şifredir. İleride başım ağrımasın şifreyi unuturum diyorsanız, kimlik elinize ulaştığında nüfus müdürlüklerindeki KİOSKLAR da kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

Kimlik Kayıp cezası yok

Geçmişte kimliğini kayıp edenler, kimliklerini kayıp etmeleri halinde kayıp ücreti ödüyorlardı. Artık “kimlik kayıp, çalıntı” cezası ödenmeyecek. Fakat yeni kimlik alım hakkını kullanan vatandaşlar. İlk defa kimlik belgesi alan vatandaşlardan küçük bir miktar daha fazla ücret ödemesi yapıyor. (Toplam 45 TL)

Yeni kimlik almak için Hızlı özet

  • 199 numaralı hattan randevu alınmalı
  • Banka veya postanede kimlik ücreti ödenmeli (ilk defa çipli kimlik alacaklar 22,5TL Kayıp yeni kimlik için 45TL)
  • Randevu saatinde nüfus müdürlüklerine gitme
  • Şifre işlemlerini unutmadan gelince yapma..

Sonuç:

1 hafta 10 gün içinde yeni kimliğiniz elinize ulaşıyor. Kimliğin elinize ulaşması bağlı bulunduğunuz PTT Bölge müdürlüğünün hızına göre de değişebilir. Başvuru yaptıktan 24 saat bile geçmeden, nüfus müdürlüğü PTT’ye yeni kimliği verdiğinin mesajını atmıştı. PTT Aynı il olmasına rağmen 5 iş günü içinde ancak kimliği elimize getirebildi. Yeni kimliği başvuru yaparken yetki verilen kişi ve sizden başka hiç kimseye vermiyorlar. Eğer o anda her ikisi de yoksa kimliği bağlı bulunulan nüfus müdürlüğüne teslim ediyorlar. Yeni kimliğiniz hayırlı olsun.

Bu anlattığımız işlem her ne kadar kayıp kimlik çıkarma başlığı olsa’da randevu almak ve ödenilen kimlik ücreti dışında diğer tüm işlemler aynı.