Son yıllarda ülkemizde organik ürünlere ihtiyaç duyulması ve keçi peyniri ile keçi sütüne gösterilen ilgi nedeni ile hem doğal yaşamı özleyen hem kazanmak isteyen birçok kişi keçi çiftliği kurmak için araştırma yapıyor diyebiliriz.
Keçi Çiftliği Kurmak Karlı Bir Yatırım mı?
Anne sütüne en yakın olan keçi sütü yüksek kar getirisi ile Sanayicilerden bireysel yatırımcılara kadar herkesin ilgilendiği yatırım sektörü haline geldiği söylenebilir. Son zamanlarda market raflarında yerini alan keçi sütünden imal edilmiş peynir, yoğurt gibi ürünlere rağbetin artması ve devlet tarafından verilen teşvikler ile keçi çiftlik kurma neredeyse tüm girişimciler için oldukça karlı yatırım oluyor.
Keçi Çiftliği Kurmak İçin Yapılacak İşlemler
Keçi çiftliği kurmak için en önemli nokta öncelikle çiftlik için yer belirlemektir. Burada çiftliği inşaa etmek en çok maliyeti etkileyen durumdur. Şehre yakın bir yerde olursa maliyet daha yüksek olacağından böyle yerlerden kaçınmak, keçilerin kaçmasını engellemek için kalın zincirli çit yapılması maliyeti etkileyen faktörlerdir. Keçi çiftliği kuracak yatırımcılar ilk aşamada maliyeti biraz düşürebilmek için dişi keçiler ile süt verimini sağlayarak erkek keçileri ise dışarıdan damızlık olarak getirmek uygun bir çözüm olabilir. Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destek kurumundan bu konu ile ilgili başvurulduğunda neredeyse çiftlik maliyetinin yarısı kadar bir bedelin Devlet tarafından karşılanması sağlanabilir.
Keçi Çiftliği Kredisi
Küçükbaş hayvancılık için en ideal seçim saanen keçi cinslerini İsviçre’den ülkemize ithal olarak getirerek düşük sermayeli olarak keçi çiftliği kurulabilir. Keçi çiftliği kurmak için devlet destekli düşük faizli krediler almak mümkün olduğu gibi, desteklenen bölgelerde olunduğu taktirde hibe kredide almak mümkün oluyor.