Az sermayeler ile hizmet verilip, yüksek gerçekten yüksek gelir elde edilebilecek nadir işlerden olan büfe işletmeleri hakkında genel bilgilendirme sunacağımız içeriğimiz deyiz. Büfe açmak isteyen kişileri biraz cesaretlendirmek birazda yapacağı işin zorluklarından bahsetmek istiyoruz.
Genellikle otobüs duraklarında, vapur iskelelerinin girişlerinde, tarihi semtlerin sokak aralarında görmeye alışık olduğumuz büfeler, günden güne yayılan zincir marketlerin gücü karşında ayakta durmak için kendilerine yenilik katıyor. Peki, büfe açmak doğru bir yatırım mı bunu araştırdık.
Büfeler insan sirkilasyonunun fazla olduğu caddeler, sahil kenarları, sanayi sitelerinin içi, lise ve üniversite yakınları gibi aparat gıda ihtiyaçlarının olduğu bölgelerde harika gelir elde eden işletmelerdir. Genellikle meşrubat, tost ve insanların anlık ihtiyaçlarına cevap veren küçük miktarlara satılan ürünlerin satıldığı gıda işletmeleridir. Küçük ve kar marjı çok yüksek ürünler satılır.
Büfe açmak isteyenlere önemli bilgiler
Büfe açmanın sakıncalı yanları;
- Büfeler önlerinden onlarca insan geçen, yüzlerce kişiye hizmet veren işletmeler olmuş olsa da işletmeci hem patron hemde işletmenin en çok çalışan personelidir. Performansını asla düşürmeden hizmet vermek zorundadır.
- Genellikle küçük işletmeler olduğundan fazla personel çalıştırılmaz, Hatta bir çok büfe sadece orta halli bir aileye bakacak kadar gelir elde eder, bu sebeple işletme sahibi bazen ayın 30 günü hiç izin yapmadan çok uzun mesailer harcamak zorunda kalabilir.
- Sigara gibi kar marjı çok düşük ürünler satmak zorundadır. Buda sermaye gerektirir.
- Ruhsat almak çok zordur, ruhsat alabilmek için belediyelere çok ciddi tanıdıkları araya sokmak gerektirebilir.
- İşletmeci her zaman işinin başında durmak zorundadır. En güvendiği personele bile dükkanı bırakmış olsa zarar etme olasılığı çok yüksektir.
Büfe açmanın avantajları;
- Büfelerde satılan ürünler kişilerin anlık ihtiyacına cevap verir, kar marjı çok yüksektir.
- İşlek yerlerde açılan büfeler çok yüksek kar marjlı cirolar ile çalışır.
- Açılış masrafları çok yüksek değildir, az sermayeler ile açılabilir.
- Aile fertleri beraber yürütebildiği durumlarda oldukça keyifli bir iştir. ( iyi ve birbirine güvenen bir ekip de aile fertlerinden sayılır )
Bu İşten Nasıl Para Kazanılır?
Büfe işletmeciliğinden para kazanmak tamamen büfenin bulunduğu semt ve bulundurduğu çeşit zenginliği ile alakalıdır. Bir otobüs durağında var olan büfe erken saatte çalışmaya başlar, gazete satmaktan ibaret olmayıp simit, poğaça gibi ayaküstü kahvaltılık gıdalar satar, bunların yanına meyve suyu eklerse ve otobüs biletleri, içme suyu, sakız, şekerleme, çikolata gibi ürünleri satışa sunarsa para kazanır. Üstelik konumu gereği oldukça iyi para kazanır.
Bu İş İçin Gerekenler Nelerdir?
Bu iş için gereken öncelikle iyi bir semt ve doğru konumdur. Eğer büfe açmak için bir girişim söz konusu ise öncelikle analiz yapılmalıdır. Açılmak istenen semtte başka büfeler var mı? Bu büfelerin birbirine uzaklığı ne mesafede? Satılan ürünler neler? Gibi detaylı bir analiz yapılmalı ve buna göre adım atılmalıdır.
Bu İş Karlı mıdır?
Büfe açmak fikri birçok insanın daha önce düşündüğü bir iş girişimidir. Bu girişimden zarar ederek ayrılan girişimciler de söz konusudur. Eğer bu iş karlı bir iş haline getirmek istenirse araştırmaları iyi yapılmalıdır. Doğru semt, doğru konum, doğru satış ürünleri iyi belirlenmeli ve bu doğrultuda başlanmalıdır. Bu şekilde büfe açmak gayet karlı bir iş olacaktır.