Dar gelirli olsun, Durumu iyi olan kişiler olsun acil likidite ihtiyacı doğduğunda ilk başvuruda bulunacakları kurumlar bankalar haline geldi. Bazen istenmedik durumlar olur, bankalar kendilerine kredi başvurusunda bulunan kişileri geri çevirmek zorunda kalır. Peki bankalar neden kredi vermezler de kişileri geri çevirirler?
Etrafınızda çokça görmüş veya duymuşsunuzdur ” Banka kredi vermedi” şeklinde sitem eden kişileri. Hatta bazen tüm ödemelerini düzgün yaptığını söyleyen kişiler bile istedikleri krediyi kullanamazlar, genel olarak bankaların red etme sebepleri aşağıdaki gibidir.
Yetersiz Kredi notu
Bankaların kredileri geri çevirmelerinin en büyük nedenlerinden biri yetersiz kredi notu olmasından kaynaklanır. Bazen kullanıcılar bilerek bazende farkında olmadan kredi notlarını düşürürler. Örneğin yıllar önce çekilen bir kredinin artık iki haneli küçük bir rakamı kalmıştır ve o her ay gecikmeli olarak gözükür. Sistem kredinin tutarını ilk etapta görmez. Aylarca gecikmiş ödenmeyen tutar için banka size bildirim de yapmayabilir bu sebeple tüm ödemeleri yapsanız dahi kredi skoru düşük çıkar.
Bankalar kişileri değerlendirebilmek için en çok dikkat ettiği şey kredi notudur. Kredi notunu yükseltmek ve daha fazla bilgi edinmek için; kredi notu hakkında bilinmesi gerekenler isimli içeriğimizi okumanızı öneririz.
Yetersiz Gelir düzeyi
Kredi verirken bankaların müşterilerinde baktığı 2. önemli husus kişilerin verdikleri krediyi geri ödeyebilecek kapasitelerinin olup olmadığıdır. Aylık 2000TL kazancı olan bir kişi aylık 2000TL taksit ödemesi kolay kolay yapamaz. Kişinin şahsi ve ailevi giderleri gibi bir çok ödemesi olacağından böyle örnekteki gibi gelirine oranla yüksek ödeme yapmayı düşünen kişilere kredi vermek istemezler. Kimse geri almakta zorlanacağı vermek istemez, bankaların ki de aynı mantıktır.
Bazen de geliri olduğu halde gelirini belgeleyemeyen insanlar olur. Bir çok işletme kanunlarda yasak olmasına rağmen yanında çalışan kişilerin maaşlarını daha az sigorta gideri olması için düşük gösterirler. Bu sebeple Bankalar kişinin gelirini düşük olarak ele alırlar ve kredi için başvuran kişilerin krediyi ödeyemeyeceğini düşünür ve krediyi red ederler. Fakat bir çok banka firmaların bu şekilde yaptığını bildiğinden bazen firmaların verdiği gelir yazısını kabul ederek yüksek maaşla çalıştığını kabul edebilirler.
Müşterilerin Ödeme Ahlakı
Bankaları kendi yerinize koyun, sizden borç para alıp vermeyen bir arkadaşınız olsa veya aldığı borcu dediği zamandan hep geç verse siz o arkadaşınıza borç para vermek ister misiniz? Bazen arkadaşlar kara kaşına kara gözüne güvenip borç verebilir ama Bankalar kimsenin kara kaşına kara gözüne bakmaz, geçmişte aldığı kredileri düzgün olarak ödemeyen kişilere kredi vermek istemezler.
Bankalar krediyi vererek zaten büyük bir risk alırlar. Bu riski ne kadar aza indirirlerse o kadar az zarar edeceklerinden kendilerine kredi notu sistemi oluşturmuşlardır. Zaten kendilerine düzgün ödeme yapmayan kişilerin kredi notu da düşük olur ve bu sistem üzerinden işlemlerini yaparlar.
Kredi limitlerinin dolduğu için
Bankalar neden kredi vermiyor? sorusunun cevaplarından biri de bankanın veya müşterinin kredi limitlerinin dolu olmasıdır. Müşterilere belli bir kredi limiti tanıyan bankalar ödemelerini düzgün olarak yapan müşterilerde bile o limitleri yukarı çıkmak istemezler, bazende bankaların yeteri kadar para dağıtacak gücü yoktur.
Bankanın iç kredi verme imkanları
Bazen bankaların da yeteri kadar likiditesi olmayabilir. Banka bu parası da olmaz mı demeyin bazen bankalar da ekonomik durumlardan etkilenir. Nihayetinde bu kurumlarda dağıttıkları paranın büyük bir kısmını kendi sermayeleri ile değil topladıkları mevduat, yurt içi ve yurt dışı kredilerden elde ederler.
Yeteri kadar para toplayamayan bankalar daha az riskli kişileri tercih etmek ve daha fazla kar edecekleri kişilere para vermek için normal şartlarda çok rahat kredilendirme yapacağı bir kişiyi geri çevirmek durumunda kalabilir.
sonuç:
Yukarıda yazdığımız sebepler bankaların kendilerine kredi almak için gelenleri geri çevirme sebeplerinin başında geliyor. Bankalar yukarıdaki yazılan sebeplerin dışında bir çok ekonomik faktöre göre müşterilerine kredi vermeyebilir.